Alle permanentmagneter har en nord- og en sørside - selv om du bryter dem.
Men hva med styrke?
Neodym og ferritt har samme styrke på alle sider. Det vil si. Magnetene har samme styrke på overflatene og samme styrke på sidene, men det kan være stor forskjell på hvor mye styrke det er på sidene sammenlignet med utsiden. flatene, avhengig av om magnetene er aksialt magnetisert på de store flatene, eller om de er diametralt magnetisert på sidene.
Så de er ikke like sterke hele veien rundt. Men magnetismen fra nordsiden av magneten er like sterk som sørsiden.
Med mindre du endrer formen på magneten...
Unntak fra regelen
Styrken i Gauss vil alltid være den samme for hele magneten. Men styrken i gram/kilo kan endres hvis du endrer formen på magneten. Dette gjelder imidlertid ikke alle former, for tar du en kjegleformet magnet samles flukslinjene på den lille siden, og dermed oppnår du fortsatt like høy styrke på den minste flaten. Så for de aller fleste magneter vil det ikke være noen forskjell i styrken på sidene. Det er avstand som skaper styrketap – ikke forskjellen mellom stavene.
Kan du blokkere magnetisme på den ene siden?
Råmagneter har full styrke fra alle kanter. Og avhengig av om du velger magneter med aksial magnetisme eller diametral magnetisme, vil du få størst styrke på den siden hvor det kun er en nord- eller bare en sørpol. Men hvis du trenger å blokkere kraften på den ene siden, kan dette gjøres på avstand. Dette gjør at magneten ikke får full kontakt på den ene siden. Dette er grunnen til at grytemagneter, der magneten er plassert i en metallgryte, kun har 1 veldig magnetisk side; nemlig siden som er fri og ikke har metall som blokkerer magnetismen. Men du kan ikke "slå av" magnetismen til en råmagnet. Da må du få tak i elektromagneter.