• Rask leveranse

  • 2-7 dagers levering

  • Tilfredshetsgaranti

  • Sikker netthandel

Bestill på hverdager før 14:00 - da sender vi varene dine samme dag

Hva er supermagneter? De veldig kraftige magneter heter egentlig neodymmagneter, men kalles mange forskjellige ting, inkludert supermagneter, powermagneter og neodymmagneter. Dette er ikke leketøy. De skal brukes og behandles med respekt da tiltrekningskraften deres deres er ganske kraftig.

De minste magnetene kan bl.a. bli brukt til hobbybruk, dvs. når du trenger å lage dine egne kjøleskapsmagneter, trenger en magnetlås til leker eller lignende.

De store magneter brukes vanligvis av magnetentusiaster som ønsker å teste deres voldsomme tiltrekningskraft (vær forsiktig!). Og av selskaper som bruker dem til maskiner og utstyr.

Under alle produktkortene kan du se hvor stor bæreevne hver magnet har. Det er er heller ingen overdrivelse. Noen av de minste størrelsene holder lett en saks, de midterste magneter holder en tung hammer, og de største magneter kan holde en sykkel hengende. Det krever bare at materialet er magnetisk. Bæreevnen forutsetter direkte kontakt med den magnetiske overflaten - dvs. det er en betydelig lavere bæreevne på f.eks. magnetiske glasstavler, hvor det er en glassplate mellom selve magnetplaten og magneten.

Nedenfor er litt informasjon om farene ved å bruke magneter. Du finner en lenke til hele listen under hvert produkt, og enda en liste er inkludert i papirversjon du for når du bestiller en powermagnet.

Styrke og tap av styrke

Neodymmagneter er ca. 9 ganger kraftigere enn ferrittmagneter, hvis du sammenligner to magneter av samme størrelse.

I teorien mister magneter aldri kreftene. Men etter ca. 100 år kan man måle en liten forverring av magnetismen. Imidlertid kan andre faktorer enn tid demagnetisere en magnet, f.eks. sterk varme eller gjentatte slag/støt på magneten. Overdreven varme ødelegger magneten permanent. Men skader etter støt (hvor skallet på selve magneten ikke har blitt skadet) kan repareres.

Ta f.eks. en magnetisk knivholder: med årene avtar magnetismen - slagene fra knivene utfordrer magnetene. Men tar du en kraftig powermagnet og stryker den over knivholderen, kan den få tilbake styrken igjen.

Ingenting skjer med en neodymmagnet hvis den mister en bit. Men de knekker lett ved uforsiktig bruk, fordi magnetfeltet deres er så sterkt. Du vil knapt kunne unngå å stå med en ødelagt magnet i hendene, hvis den smeller inn i en annen magnet i høy hastighet.

Arbeidstemperatur og lagring

Opptil 80°C (med mindre annet er angitt på produktkortet).

Ved temperaturer over 80 grader mister neodym permanent sin magnetisme. Imidlertid er det ingen nedre grense for temperaturpåvirkning av neodym. Derfor er ingen minusgrader spesifisert.

Vi anbefaler at magneter oppbevares ved romtemperatur. Hvis de ikke er i bruk, er det lurt å ha dem oppbevart i emballasje, der magnetfeltet er skjermet og magnetene ikke utsettes for støt og temperaturpåvirkning. Vi har til og med en filtbelagt stålplate her i verkstedet vårt, vi setter testmagnetene på når de ikke er i bruk. På den måten er de lette å ta av platen igjen, og de er samlet og kan enkelt legges i skuffen.

Fare for personskade

Magnetene har en veldig sterk tiltrekningskraft. Uforsiktig bruk kan gi blåmerker på huden eller skader på fingrene.

Fare for svelging

Magneter er ikke leker. Må oppbevares utilgjengelig for barn. Hvis du svelger magneter, kan magnetene sitte fast i luftveiene eller andre steder i kroppen og forårsake store komplikasjoner.

Fare for elektrisk støt

Magneter er laget av metall og kan lede strøm. Magnetene må ikke komme i kontakt med strøm, inkludert stikkontakter, da det kan gi elektrisk støt.

Pacemaker

Magnetene kan påvirke pacemakeren og implanterte hjertedefibrillatorer. I verste fall kan en pacemaker bytte til test-forløp og forårsake kvalme og sykdom. En hjertedefibrillator kan slutte å virke. Hvis du bruker disse enhetene, må du holde tilstrekkelig avstand fra magneter. Advar også andre som bruker disse enhetene om ikke å komme for nær magnetene.

Her er noen av våre supermagneter: